Książka LIFESTYLE

TOP 10 książek kulinarnych

TOP 10 książek kulinarnych
Niedawno rozdano Bestsellery Empiku 2018 wskazujące ubiegłoroczne preferencje czytelników w obszarze literatury. Dziesięć książek najchętniej wybieranych przez miłośników jedzenia i gotowania przedstawia się równie

Data publikacji: 2019-03-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: TOP 10 książek kulinarnych
Kategoria: Książka, LIFESTYLE

Niedawno rozdano Bestsellery Empiku 2018 wskazujące ubiegłoroczne preferencje czytelników w obszarze literatury. Dziesięć książek najchętniej wybieranych przez miłośników jedzenia i gotowania przedstawia się równie interesująco.

TOP 10 książek kulinarnych Książka, LIFESTYLE - Niedawno rozdano Bestsellery Empiku 2018 wskazujące ubiegłoroczne preferencje czytelników w obszarze literatury. Dziesięć książek najchętniej wybieranych przez miłośników jedzenia i gotowania przedstawia się równie interesująco.

Pasja do gotowania na dobre ogarnęła Polaków. Przeprowadzone przez Empik badania pokazują, że zagadnieniami związanymi z kulinariami interesuje się 50,1 % respondentów, pytanych o to, co lubią robić w wolnym czasie. Dowodem na nieustającą popularność tej problematyki są także książki o tematyce kulinarnej. Niedawno rozdano Bestsellery Empiku 2018 wskazujące ubiegłoroczne preferencje czytelników w obszarze literatury. Dziesięć książek najchętniej wybieranych przez miłośników jedzenia i gotowania przedstawia się równie interesująco.

 

Trendy wege i szefowie kuchni

 

Na listach bestsellerów nie brakuje książek poświęconych zdrowej kuchni i przepisom na smakowite, dietetyczne dania. A także publikacji, pokazujących świadome gotowanie, jako sposób na spędzanie czasu z bliskimi, dzielenie się radością, a nawet… zmienianie siebie i świata. Boom na wszystko, co związane z kuchnią oraz kreowaniem i smakowaniem potraw już przed kilkoma laty zawładnął masową wyobraźnią. Rosnąca w niespotykanym wcześniej tempie popularność telewizyjnych programów i prowadzących je celebrity chefów, zaowocowały większą troską o to co, jak i dlaczego ląduje na talerzach milionów miłośników jedzenia. Na fali trendu wypłynęły kolejne kulinarne mody, diety i ruchy, a wraz z nimi dokonała się „kuchenna rewolucja”, która dziś skutkuje zaskakującą przemianą żywieniowych przyzwyczajeń i coraz większą świadomością, wynikającą z przekonania, że „jesteśmy tym, co jemy”. Obserwowanie ostatniego roku przez pryzmat półek z książkami kulinarnymi pokazało, że w całej Polsce triumfy święci kuchnia roślinna, a wraz z nią takie pozycje, jak bestsellerowa „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej” czy „Zielone Koktajle. Detoks. 365 przepisów” albo „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” Marty Dymek. Wybrały je dziesiątki tysięcy czytelników, którym z jednej strony nie jest obca troska o racjonalne odżywianie, świetną psychofizyczną formę i bycie fit, a z drugiej – ze względów zdrowotnych czy światopoglądowych – bliższa jest kuchnia bezmięsna i pozbawiona produktów odzwierzęcych. Wśród pasjonatów kuchni sięgających po książki nie brakuje miłośników kulinarnych gwiazd. Kolejne książki Jamiego Oliviera czy Yotama Ottolenghiego plasują się wysoko na listach kulinarnych bestsellerów.

A to już wiesz?  Karolina Żebrowska | Empik Galeria Bałtycka

 

Najchętniej wybierane książki kulinarne w Empiku w 2018 roku:

 

1. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy”, Beata Dąbrowska, Wydawnictwo WAM

2. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® i co dalej”, Beata Dąbrowska, Wydawnictwo WAM

3. „Zielone Koktajle. Detoks. 365 przepisów”, Wydawnictwo Publicat

4. „Dieta w insulinooporności”, Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska, Wydawnictwo Feeria

5. „Jamie gotuje po włosku”, Jamie Oliver, Wydawnictwo Insignis

6. „Zdrowe koktajle (edycja limitowana)”, Ewa Chodakowska, Wydawnictwo Edipresse

7. „Post Daniela z uzdrawiającą dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Jak skutecznie oczyścić ciało i ducha”, Krystyna Dajka, Łukasz Piórkowski, Wydawnictwo WAM

8. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy na wychodzenie”, Beata Dąbrowska, Paulina Borkowska, Wydawnictwo WAM

9. „5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, Jamie Oliver, Wydawnictwo Insignis

10. „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, Zuza Zak, Wydawnictwo Egmont

 

W świecie kulinarnych pasjonatów

 

Książkowe wybory Polaków kochających kuchnię skupiają się również wokół publikacji poświęconych niezwykle popularnemu, proekologicznemu trendowi zero waste. W takim duchu odbywają się także spotkania z cyklu „Wybieram zielony” organizowane w Czytelni w salonie Empik Junior w Warszawie. Spotkania sprzyjają wspólnemu pielęgnowaniu pasji wokół roślin, a także zdrowego i ekologicznego stylu życia, czy odkrywaniu lektur, które pozwolą na rozwijanie zainteresowań. Do tych, którzy poszukują dodatkowych wskazówek i chcą pogłębić swoją wiedzę o kulinariach, skierowane są pełne inspiracji i przepisów teksty Magdaleny Gendźwiłł (crustanddust.pl), która pobudza kubki smakowe czytelników nowego magazynu online „Empik Pasje”.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
TOP 10 książek kulinarnych Książka, LIFESTYLE - Niedawno rozdano Bestsellery Empiku 2018 wskazujące ubiegłoroczne preferencje czytelników w obszarze literatury. Dziesięć książek najchętniej wybieranych przez miłośników jedzenia i gotowania przedstawia się równie interesująco.
Hashtagi: #Książka #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy