Żywność

Dania pełne energii

Dania pełne energii
25 maja 2015 r. Dania pełne energii Rower ? marzenie z dzieciństwa niejednego z nas, jednoślad, który zawojował świat. Kochamy go za możliwość przemieszczania się

25 maja 2015 r.

Dania pełne energii

Rower ? marzenie z dzieciństwa niejednego z nas, jednoślad, który zawojował świat. Kochamy go za możliwość przemieszczania się z ominięciem korków, oraz aktywnego i zarazem przyjemnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Rower to doskonała propozycja dla każdego – niezależnie od wieku. Co jednak, gdy kolarstwo chcemy trenować wyczynowo? Jak odpowiednio przygotować organizm do wysiłku? Odpowiedzią jest dobrze przygotowana dieta.

Rower na zdrowie

Rower jest doskonałą alternatywą samochodu nie tylko dlatego, że nie stoi się w korku, ale także ze względu na zbawienny wpływ ruchu na zdrowie człowieka. Jazda na rowerze to najczęściej wybierany przez Polaków rodzaj aktywności, ponieważ łączy przyjemne z pożytecznym. Wycieczki i rajdy rowerowe lub po prostu przemieszczanie się jednośladem z domu do pracy to nie tylko chwila relaksu na świeżym powietrzu, ale także możliwość spalenia zbędnych kilogramów, wzmocnienia mięśni, poprawienia ruchomości stawów oraz dotlenienia całego organizmu.

Wyczynowo i ? zdrowo

Bywa, że rower przestaje być tylko środkiem transportu, a kolarstwo formą weekendowego, rodzinnego relaksu. Ci, którzy połknęli rowerowego bakcyla i biorą udział rajdach czy wyścigach wiedzą, że wiąże się to z nie lada wysiłkiem. Dystanse sięgające 50 kilometrów wymagają odpowiedniego przygotowania nie tylko sprzętu, ale przede wszystkim organizmu. Jak powinniśmy się odżywiać aby ciało wytrzymało wysiłek związany z wyczynowym uprawianiem sportu? Przede wszystkim należy pamiętać, że odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na naszą sprawność fizyczną, i co za tym idzie wyniki sportowe. Odpowiednio skomponowany plan żywieniowy umożliwia lepszą regenerację organizmu między treningami, zmniejsza ryzyko przetrenowania, kontuzji, czy chorób. Najważniejsze w diecie każdego sportowca jest zaspokojenie zapotrzebowania energetycznego. Niedostarczanie odpowiedniej ilości pokarmu i wartości odżywczych może spowodować utratę masy mięśniowej, zwiększyć ryzyko zmęczenia, a nawet spowodować zaburzenia funkcji hormonalnej organizmu, co w przypadku kobiet objawia się zatrzymaniem cyklu miesiączkowego ? wyjaśnia dietetyk Justyna Lenda z Poradni Dietetycznej 4LINE. Zapotrzebowanie energetyczne jest zależne od wieku, płci, masy ciała, rodzaju aktywności fizycznej oraz programu treningu.

A to już wiesz?  Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” o sytuacji branży spożywczej

Białko ? sprzymierzeniec sportowca

W diecie każdego sportowca bardzo ważną rolę odgrywa białko. Jest ono niezbędne do zachowania i wzrostu tkanek organizmu. Należy zapamiętać zależność pomiędzy ilością węglowodanów a budową tkanki mięśniowej – więcej białek mięśniowych ulegnie rozpadowi podczas ćwiczeń jak i spoczynku, gdy zapasy glikogenu są zmniejszone. Dlatego tak ważną kwestią jest połączenie w diecie obu tych składników – wyjaśnia dietetyk Justyna Lenda z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Węglowodany ? źródło energii

Jazda na rowerze zaliczana jest do sportów wytrzymałościowych i wymaga odpowiedniej dawki energii. Takim właśnie źródłem jest glikogen magazynowany w mięśniach i wątrobie. Niestety nie są to obfite zapasy, więc szybko ulegają wyczerpaniu ? skutkując szybszym wystąpieniem zmęczenia i zmniejszeniem efektywności ćwiczeń. Osobom aktywnym poleca się dietę, która w dużej mierze opiera się na węglowodanach. W celu jak najdokładniejszego wyliczenia zapotrzebowania na węglowodany naukowcy zalecają obliczanie swojego zapotrzebowania na podstawie beztłuszczowej masy mięśniowej i objętości treningowej. Zdolność magazynowania glikogenu jest proporcjonalna do masy mięśni? wyjaśnia dietetyk Justyna Lenda z Poradni Dietetycznej 4LINE. Najlepiej posłużyć się wówczas wartościami indeksu glikemicznego (IG).

Wolne rodniki i nawodnienie

Podczas wysiłku fizycznego zwiększamy konsumpcję tlenu, co powoduje wzmożoną produkcję wolnych rodników, które w organizmie mogą wyrządzić wiele szkód. Warto wprowadzić zatem do swojej diety warzywa i owoce, które je zneutralizują. Gdy ćwiczymy jest nam ciepło, co jest naturalnym objawem uwalniania energii. Podczas intensywnego treningu w gorącym i wilgotnym otoczeniu sportowiec może stracić nawet dwa litry wody w ciągu godziny. Nie możemy powstrzymać naszego organizmu przed utratą płynów, jednak znaczącą możemy je wyrównywać poprzez odpowiednie nawodnienie organizmu przed rozpoczęciem ćwiczeń, picie odpowiedniej ilości podczas treningu i po nim – wyjaśnia dietetyk Justyna Lenda z Poradni Dietetycznej 4LINE. Aby zaspokoić głód po wysiłku i jednocześnie nawodnić organizm, warto sięgnąć po zupę pomidorową z ryżem z serii Dania Babci Zosi. To idealna propozycja po wysiłku, gdyż nie wymaga wiele pracy. Aby delektować się jej smakiem, wystarczy 15 minut.

A to już wiesz?  5 niepozornych sposobów na jesienną chandrę

Menu rowerzysty

W jaki sposób powinni się odżywiać rowerzyści, aby sprostać wymaganiom trasy? Warto pamiętać, że na 2-3 godziny przed większym wysiłkiem należy wybierać potrawy o niskim IG. W tej sytuacji doskonale sprawdzi się kasza jęczmienna z soczewicą z serii Dania Babci Zosi. Łatwa i szybka do przygotowania, nie tylko zaspokoi głód, ale przede wszystkim pozwoli skupić się na przygotowaniu do rajdu, zamiast na żmudnym gotowaniu. Z kolei po treningu należy uzupełnić straty glikogenu w organizmie, dlatego trzeba dostarczyć organizmowi posiłek o wysokim indeksie IG, ponieważ właśnie w tym momencie glikogen gromadzi się najefektywniej w mięśniach – wyjaśnia dietetyk Justyna Lenda z Poradni Dietetycznej 4LINE. Będzie można wtedy sięgnąć po ryż z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi. Potrawa ma wysoki wskaźnik IG, dlatego dostarczy niezbędnej energii organizmowi. Łatwy do przygotowania ryż będzie idealną propozycją dla każdego sportowca. W celu wspomagania swoich osiągnięć sportowych za pomocą diety należy zapewnić stosunkowo stały dopływ węglowodanów do organizmu. Można to osiągnąć dzięki spożywaniu częstych posiłków o niskim IG o stosunkowo małej objętości – wyjaśnia dietetyk Justyna Lenda z Poradni Dietetycznej 4LINE.

4 sposoby na sukces sportowy

W diecie osób uprawiających sporty ważny jest każdy element. Nie warto zatem wykluczać produktów, ale zadbać o to, aby posiłki były bogate w węglowodany, białko, warzywa, owoce oraz odpowiednio nawadniać organizm. Najważniejsze jest, aby dietę traktować jako równoważnego partnera obok treningów sportowych. Ma ona sprawiać przyjemność i w smakowity sposób poprawić wydolność, zdrowie i kondycję organizmu ? doradza dietetyk Justyna Lenda z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Dossier produktów:

Kasza jęczmienna z soczewicą z serii Dania Babci Zosi.

Kasza jęczmienna z soczewicą jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Może stanowić samodzielne danie, bądź pełnowartościowy posiłek z dodatkiem sosu i surówki. Zdrowa i gotowa w zaledwie 20 minut.

A to już wiesz?  Mistrzostwa Świata w Piłce Ręcznej – przekąski dla kibica

Masa netto: 250 g
Sugerowana cena: 5,69 zł

Zupa pomidorowa z ryżem z serii Dania Babci Zosi.

Pomidorowa z ryżem jest niezwykle aromatyczne, lekka i delikatna a dzięki zawartości ryżu również sycąca. Łatwa i szybka do przygotowania bo w zaledwie 15 minut.

Masa netto: 95 g
Sugerowana cena: 4,99 zł

Ryż z pomidorami i papryką z serii dania Babic Zosi

Ryż z pomidorami i papryką zainspirowany potrawą kuchni hiszpańskiej ? paellą będzie idealny z dodatkami jak i jako samodzielne danie. Gotowy w 20 minut, będzie doskonała propozycja na spotkania ze znajomymi i na rodzinne obiady.

Masa netto: 250 g
Sugerowana cena: 5,69 zł

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy