Bądź przygotowany na „Cukierek albo psikus” – halloweenowe słodkości na wynos

Bądź przygotowany na „Cukierek albo psikus” – halloweenowe słodkości na wynos

Halloween w ostatnich latach stało się w Polsce niezwykle popularne. Każdego roku coraz więcej dzieci puka do naszych drzwi w wigilię Wszystkich Świętych, by wypowiedzieć znane na całym świecie „cukierek albo psikus”. Warto przygotować się na tę okazję. Podpowiadamy jak przyrządzić domowe, przerażająco słodkie smakołyki!

W latach 20. XX wieku popularne stały się parady, które już na stałe wpisały się w krajobraz amerykańskich miast. Trick-or-treating, czyli najsłynniejsza z zabaw podczas Halloween, popularna stała się w Stanach Zjednoczonych na początku lat 30. XX wieku. W ostatni październikowy wieczór, dzieci wychodzą na ulicę, by w strojach duchów, czarownic i wampirów odwiedzać udekorowane domy. Bądźmy gotowi na ich wizytę – samodzielnie lub wspólnie z naszymi własnymi pociechami, przygotowując nietuzinkowe słodycze!

Halloween, czyli przede wszystkim zabawa

Obecnie Halloween kojarzy się dzieciom na całym świecie z radosną zabawą, mnóstwem słodyczy i przebieranymi przyjęciami. Do ich przygotowania możemy śmiało zaangażować najmłodszych. Świetnie sprawdzi się zabawkowa wersja „dorosłego” urządzenia Thermomix®, czyli Thermomix® dla dzieci, w którym najmłodsi, z niewielką pomocą rodziców mogą przygotować muffinki czy koktajle. Udekorowane w klimacie Halloween będą świetnym przysmakiem nie tylko na domowe przyjęcia, ale także słodkością, którą obdarujemy dzieci podczas zabawy w „cukierek albo psikus”. Pomocna będzie też z pewnością nowa kolekcja przepisów na Thermomix® „Halloween”, dostępna na platformie Cookidoo®.

Przerażające słodkości
Słodycze, oprócz wręczenia ich maluchom, mogą służyć również do dekoracji. Ciasta i muffinki ozdobić można masą cukrową, bitą śmietaną, czekoladowymi drażami lub wiórkami kokosowymi. Pomysłów na słodycze rodem z horrorów dostarczy nowa kolekcja „Halloween” dostępna na platformie Cookidoo® (www.cookidoo.pl). Jedną z propozycji są ciastka-duchy na patyku w formie lizaka. Ich wnętrze wykonane jest z ciasta i serka mascarpone, a całość oblana roztopioną białą czekoladą. Następnym krokiem jest już tylko kreatywna zabawa w dekorowanie. Swoim „przerażającym” wyglądem idealnie wpiszą się w nastrój Halloween, a dzięki patyczkowi będą wygodne do wzięcia dla dzieci i naszych gości. Równie interesujące mogą być bezowe duszki, które wykonamy zaledwie z dwóch głównych składników – białek i cukru pudru. Odpowiednio ułożone na blaszce i ozdobione czekoladowymi drażami będą cieszyć oczy i podniebienia naszych małych gości.

Skąd ta dynia?
Chyba nie ma bardziej popularnego symbolu Święta Duchów, niż świecące dynie o przerażających „twarzach”. Tradycja drążenia latarni w warzywach wywodzi się z Irlandii. Zanim zaczęto rzeźbić w dyni, początkowo wykorzystywano do tego celu m.in rzepę i brukiew. Dynia stanowić może nie tylko ciekawy element dekoracji, ale także bardzo często staje się częścią menu na Halloween. Jeśli lubimy jesienne smaki, to warto upiec pyszne ciasteczka dyniowo-imbirowe, które wykonamy także dzięki kolekcji, dostępnej na platformie Cookidoo®. Potrzebna nam będzie ugotowana dynia, masło, jajka, cukier i zestaw korzennych przypraw takich jak goździki, cynamon i oczywiście imbir. Dyniowe ciasteczka będą świetnym upominkiem dla dzieci, a także doskonałym dodatkiem do porannej kawy po halloweenowej zabawie.

BEZOWE DUSZKI

SKŁADNIKI
• 100 g cukru pudru
• 100 g białek, w temperaturze pokojowej (ok. 3 szt.)
• 1-2 szczypty soli
• draże czekoladowe, 32 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder, odstawić.
3 Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min/obr. 3.5.
4 Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier puder (1 czubata łyżeczka co 20-25 s), ubijać 3 min – 3 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do dużej torebki na mrożonki, odciąć końcówkę (ok. 1 cm leżącej płasko torebki). Wyciskać bezę bezpośrednio na papier do pieczenia, formując z niej duszki, zaczynając od uformowania koła (Ø 4 cm), następnie okrężnie wyciskając co raz to mniejsze pierścienie jeden na drugim, aż do samego wierzchołka, głowy ducha. Duszki formować na blasze zachowując ok. 5 cm odstępy. Delikatnie włożyć w górną część dwa draże, tworząc oczy duszka.
5 Piec 3 godz. (100°C). Wysuszone duszki ostrożnie oddzielić od papieru do pieczenia, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.
6 Bezowe duszki podawać jako deser.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Białka umieścić w misce, dodać sól, ubijać, stopniowo dodając cukier puder (1 czubata łyżeczka co 20-25 s), ubijać ok. 4 min.
3 Masę przełożyć do dużej torebki na mrożonki, odciąć końcówkę (ok. 1 cm leżącej płasko torebki). Wyciskać bezę bezpośrednio na papier do pieczenia, formując z niej duszki, zaczynając od uformowania koła (Ø 4 cm), następnie okrężnie wyciskając co raz to mniejsze pierścienie jeden na drugim, aż do samego wierzchołka, głowy ducha. Duszki formować na blasze zachowując ok. 5 cm odstępy. Delikatnie włożyć w górną część dwa draże, tworząc oczy duszka.
4 Piec 3 godz. (100°C). Wysuszone duszki ostrożnie oddzielić od papieru do pieczenia, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.
5 Bezowe duszki podawać jako deser.

Authors
Top